Ontmoetingen met wilde dieren

Ontmoetingen met wilde dieren

Houdt gepaste afstand

Wilde grazers zoals herten en bizons lijken tamme, vriendelijke beesten. Bekijk daarom eens deze amateurvideo:

Op de website van Yellowstone National Park staan nog meer filmpjes. De beelden laten goed zien dat je niet te dicht bij wilde dieren moet komen. Wij kunnen in Nederland nog veel leren van de relaxte omgang met wildernisnatuur zoals bijvoorbeeld in de nationale parken in Canada en de VS.  In die nationale parken kom je ook regelmatig wandelaars met jonge kinderen tegen terwijl daar ook zwarte beren en grizzlyberen rond struinen.

Schotse Hooglanders, Galloways, Rode Geuzen en koniks

Grote grazers zoals Schotse Hooglanders, Galloways, Tauros, Rode Geuzen en konikpaarden leven jaarrond in de wildernisgebieden als zelfredzame wilde dieren en worden vrijwel niet verzorgd door mensen. Dit in tegenstelling tot hun verwanten die als vee op boerderijen worden gehouden. Hoewel de wilde voorouders van grote grazers als oeros en het wilde paard zijn uitgestorven, hebben grote grazers nog veel ‘wildheid’ in hun genen. De grote grazers bevinden zich in feite in een proces van ‘rewilding’ of de-domesticatie: een geleidelijke overgang naar een zelfredzaam leven in de wilde natuur. Met elke generatie zullen de kuddes als gevolg van de natuurlijke selectie, weer een stukje ‘verwilderen’. De dieren zijn dan ook niet gediend van kinderen en grote mensen die ze willen aaien. Houd daarom tenminste 25 meter afstand (bij wisenten 50 meter) tot de dieren en geef ze de ruimte. Sluit ze niet in en loop nooit dwars door een kudde heen. Honden zijn in de meeste wildernisgebieden waar grote grazers rondlopen niet toegestaan. Als een hond meenemen wel mag, hou deze altijd kort aan de lijn in de wildernisnatuur. Bedenk dat wanneer mensen of honden wilde dieren in het nauw drijven, de grote grazers in staat zijn om jou of je hond aan te vallen en zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Denk er aan: je bent in hun leefgebied op bezoek dus gedraag je dan ook als gast en respecteer de dieren én hun leefgebied.

Wisenten

Om het publiek vertrouwder te maken met de wilde natuur, die soms ook riskant kan zijn, is goede voorlichting over de omgangsregels in gebieden met wisenten van groot belang.

Bruine beer

Het bijgaande filmpje is afkomstig uit Zweden en laat goed zien wat je moet doen als je onverwacht op een Europese bruine beer met jong stuit. Ren niet weg, praat tegen de beer en maak jezelf goed zichtbaar. Beren kunnen namelijk niet goed zien en hun hoorvermogen is vergelijkbaar met dat van de mens. Hun reukvermogen is daarentegen zeer goed ontwikkeld.

Wolf

De mens komt niet voor op het voedselmenu van de wolf. Wolven zijn erg schuw en vermijden vrijwel elk contact met mensen. Qua grote heeft de wolf het postuur van een Duitse herdershond. De kans dat je een wolf tegenkomt in Nederland is klein maar neemt wel toe omdat de wolf het in Duitsland steeds beter doet. Sinds 2015 worden er bijna elk jaar meerdere wolven in Nederland gezien. Mocht je op een wolf stuiten:

  • respecteer de wolf
  • neem langzaam afstand
  • houd eventueel de hond aan de lijn
  • als de wolf te dichtbij komt, luid spreken en gebaren maken
  • loop de wolf niet achterna
  • voer de wolf niet

Kortom: respecteer het dier en hou voldoende afstand. Net zoals bij alle grote in het wild levende dieren. Voor meer informatie; kijk op de site Wolven in Nederland.