Ongerepte-Natuur.nl

menu

Wildernisgebieden, Top 5 van Nederland


In de zomer van 2011 heeft Ongerepte-Natuur.nl een top 5 opgesteld van de wildste natuurgebieden van Nederland. Op nummer 1: het rivier-natuurgebied de Gelderse Poort bij Nijmegen. De Gelderse Poort scoort hoog als het gaat om natuurlijkheid, dynamiek, omvang en biodiversiteit. Het gebied is daarnaast zeer toegankelijk voor bezoekers. Zo mag je in de meeste deelgebieden zoals de GroenlandenStadswaard en Millingerwaard (*) ook van de paden af. Er komen in de Gelderse Poort (nog) geen edelherten, wolven of bruine beren voor maar het natuurgebied geeft wel een goede indruk van hoe de Nederlandse natuur er in optima forma uit ziet. Lees ook het persbericht met uitleg waarom juist de Gelderse Poort de nummer 1 werd van Nederland.

Een eerste indruk van de Gelderse Poort

Video © Rob Dijkstra, wildvannatuur.com

 

(*) tot 2020 wordt er zand afgegraven in de Millingerwaard (pdf) in het kader van het project 'Ruimte voor de Rivier'. Tijdelijk wordt de natuur hierdoor wat verstoord maar na afloop is de natuur beter af doordat er een meer natuurlijke uitgangssituatie voor riviernatuur wordt achtergelaten (o.a. een nevengeul en kwelvingers).

 

Onderaan op deze webpagina de nummers 2 tot en met 5, plus een paar aanraders.

Veel media-aandacht voor het wildste natuurgebied

De verkiezing van het wildste natuurgebied van Nederland deed het goed in de media; onder andere Radio 1 PREMtime (vanaf 34e minuut), De Gelderlander, Staatsbosbeheer en het TV programma BuitenGewoon berichtten er over.

Herfst in riviernatuur-gebied de Gelderse Poort

Nog een paar wildernis-toppers van Nederland

Op de nummers 2. tot en met 5. eindigde achtereenvolgens:

 

2. Oostvaardersplassen. Bijzonder groot natuurgebied van internationale allure, vlakbij Amsterdam. Beperkt toegankelijk. Er zijn plannen om het gebied te koppelen met Horsterwold en Oostvaarderswold: er ontstaat dan een wildernisgebied van 130 km².

3. Biesbosch en het Haringvliet. O.a. Biesbosch, natuureiland Tiengemeten.

Een doolhof van eilandjes met wilgenbossen en grillige kreken in de Biesbosch


4. Waddenzee. Uniek, dynamisch gebied met een ondiepe kustzee. Grootste waddengebied ter wereld.

5. Boschplaat. Groot en afgelegen duin- en kweldergebied op Terschelling, één van de weinige Nederlandse natuurgebieden met een Europees diploma.


Nog een paar aanraders:

Voor een overzicht -per provincie- van natuurgebieden met in meer of mindere mate wildernisnatuur, klik hier.

naar top pagina