Ongerepte-Natuur.nl

menu

Waar is wildernis?

Overzicht wildernisgebieden per provincie

Op de volgende pagina's vind je een overzicht van natuurgebieden met in meer of mindere mate wildernisnatuur, inclusief een aantal wildernisgebieden net over de grens in Duitsland en de stand van zaken rond zeereservaten in de Noordzee en de Waddenzee:


Ga eens struinen in de wildernisnatuur

Wildernisgebieden waar je ook buiten de paden vrij mag wandelen zijn in het overzicht gemarkeerd met de term 'struingebied'. Probeer het eens uit en verlaat de gebaande paden; ga daar eens lekker struinen. In gebieden met nieuwe natuur mag je meestal struinen. Echter, in oudere natuurgebieden en in bosreservaten, is wandelen buiten de paden meestal niet toegestaan.

Bosreservaten

Een bosreservaat is een bos waar geen hout wordt geoogst of bosbeheer plaatsvindt. Er zijn in Nederland momenteel 80 bosreservaten. Het grootste aantal, 60 bosreservaten, maakt deel uit van het landelijke Programma Bosreservaten. Daarnaast zijn er buiten dit landelijke programma nog 19 'niet-officiële' bosreservaten in Gelderland (acht van Het Geldersch Landschap, tien bosreservaten op het Kroondomein het Loo en een bosreservaat van de gemeente Arnhem) en één bosreservaat in de provincie Utrecht, Noordhout, van het Utrechts Landschap.

Bosreservaat Noordhout, Utrechtse Heuvelrug

 

Hier nog een filmpje (circa 3 minuten) van Staatsbosbeheer in Drenthe dat mooi de verschillen tussen productiebos en een natuurbos laat zien;

 

De Top 5 van Nederland

Benieuwd wat de wildste natuurgebieden van Nederland zijn? Klik hier voor de top 5 van wildste natuurgebieden van Nederland.

Nieuwe natuur in de Gelderse Poort

naar top pagina

Voetnoot

Om dit overzicht actueel te houden ontvang ik graag tips. Weet je misschien nog een wildernisgebied dat niet mag ontbreken, dan hoor ik dat graag. Ook als je van mening bent dat een bepaald natuurgebied niet in het overzicht thuis hoort; laat het weten. Ga naar contact.