Archief wildernisnieuws

Archief wildernisnieuws

Wildernisnieuws van de periode 2006 -2015; vanaf 2015 is wildernisnieuws te volgen via Twitter

 • De eland weer terug in de Nederlandse natuur? (Vroege Vogels, 19 juli 2015)
 • Vale gieren gezien in Noord-Nederland (Leeuwarder Courant, 4 juni 2015)
 • Foto-impressie van hoe de robuuste natuurverbinding (oranje deel) tussen de Veluwe en Duitsland, ter hoogte van Doesburg en Didam, eruit zou kunnen gaan zien. Hier meer info over natuursnelwegen (Ongerepte-Natuur.nl, 4 juni 2015)
 • Vondst in Zeeland: botten van bruine beer gevonden. De botten dateren uit de middeleeuwen (Staatsbosbeheer, 26 mei 2015)
 • Prachtige beelden (ca. 3 min) van de onderwater wildernis in Nationaal Park de Biesbosch. Gemaakt door filmer Ruben Smit, bekend van de film De Nieuwe Wildernis (Ongerepte-Natuur.nl, 1 april 2015)
 • De twee ecoducten over de A12 (Utrecht – Arnhem), op de Utrechtse Heuvelrug doen het goed: eerste sporen van een wild zwijn gevonden op ecoduct Mollebos (De Nieuwsbode Heuvelrug, 17 maart 2015)
 • Sleen in Drenthe heeft de primeur: wolf terug in Nederland na ruim 100 jaar afwezigheid ! (NOS nieuws, 7 maart 2015)
 • Wilde kat gaat goed in Zuid-Limburg; er leven daar momenteel circa 10 wilde katten (Vroege Vogels, 3 maart 2015)
 • Bultrug zwemt op en neer in de Oosterschelde en zwemt zelf weer terug naar de Noordzee (Nature Today, 17 februari 2015)
 • Haring run in de Grevelingen. Ook onder water is Zeeland wilder dan je denkt. Mooi filmpje ! (Natuurbericht, 10 februari 2015)
 • Fraaie video-impressie (ca. 1,5 min.) van het plan voor een nieuw wildernisgebied in het Haringvliet dat vorige week werd gelanceerd. De beelden geven een goede indruk van de potenties van dit nieuwe robuuste natuurgebied in de delta. Voor meer achtergrondinfo over dit project, hier een link naar artikel in Trouw (Trouw, 27 januari 2015)
 • Een bos-opzichter in Niedersachsen stuit onverwacht op wolvenroedel en filmt de dieren. De wolvenfamilie bestaande uit twee ouderdieren en zes welpen van vorig jaar en leeft in een gebied op circa 200 kilometer van de Nederlandse grens (7 januari 2015)
 • Mooi filmpje over rewilding in Duitsland: ‘Auf dem weg zum Wildnis’ (bijna 4 min.) van Wildnisstiftung Naturlandschaften Brandenburg. De fraaie beelden geven tevens een goede indruk van de potenties voor nieuwe wildernisgebieden in de oostelijke en zuidelijke helft van Nederland (Ongerepte-Natuur.nl, 14 januari 2015)
 • De otter rukt op naar de Zeeuwse delta; eerste beelden van otters in de Schelde (De Standaard, 12 januari 2015)

 

2014

 • Aanleg van een wildsignaleringssysteem op de provinciale weg N325 Nijmegen – Kleve is dringend gewenst om de internationale “natuur-draaischijf”, het Ketelwald, weer goed te kunnen laten functioneren. Het Duits-Nederlandse Ketelwald, gelegen tussen Nijmegen, Cuijk en Kleve, is voor de Nederlandse natuur van cruciaal belang (zie foto). Het ongeveer 90 km² grote Ketelwald is gelegen tussen de Gelderse Poort (met rijke riviernatuur rond Waal en IJssel) en de Veluwe in het noorden en De Maasduinen en verderop de Eifel, in het zuiden. Met oog op natuurherstel en het zien en beleven van grote dieren in de Nederlandse natuur is het van belang dat deze “natuur-draaischijf” tussen de Duitse en Nederlandse natuur weer op gang komt. Om het mogelijk te maken dat reeën, edelherten en ander wild vanuit het Ketelwald, veilig naar het rivierengebied de Gelderse Poort en verder kunnen trekken, is een wildsignaleringssysteem gewenst op de provinciale weg N325 / B9 van Nijmegen naar Kleve (zie de rode pijl). In het Duitse deel van het Ketelwald, het Reichswald, zijn de L484 en de B504 (de twee rode strepen zuidelijk van Kranenburg) reeds uitgerust met een wildsignalering (zie de inzet foto). Het wachten is nu op actie van Nederlandse zijde. Hier een link met meer info over de natuur van het Ketelwald (Ongerepte-Natuur.nl, 21 december 2014)
Mogelijk nieuwe indeling: van de huidige twintig nationale parken naar negen nieuwe en veel grotere nationale parken. De kaart is afkomstig uit het artikel ‘Negen parken, robuust en wild’: deel 1 (pdf) en deel 2 (pdf), Trouw, 13 september 2013
 • Tuimelaar en vleet graag terug in de Noordzee, pdf (Trouw, 8 augustus 2014)
 • Wisent krijgt weer vaste voet aan de grond in Nederland. Vanaf komend voorjaar komt er een kudde wisenten op de Veluwe (bij de Harskamp) en er zijn plannen voor kuddes in Drenthe (Drents-Friese Wold) en Zeeland (Slikken van de Heen). De eerste herintroductie van de wisent was in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Sinds 2007 leeft daar een kudde die inmiddels is uitgegroeid tot zo’n 20 dieren. Deze kudde is ook van vrij dichtbij te bekijken via een Wisentenpad dat toegankelijk is buiten de vogelbroedtijd (Reformatorisch Dagblad, 25 juli 2014)
 • Drenthe verwelkomt wild zwijn en edelhert (Telegraaf, 3 juli 2014)
 • Afgelopen weekend zijn er op tientallen locaties langs de grens wildcamera’s geplaatst om een foto te kunnen maken van een wolf maar begin juni is er door meerdere mensen mogelijk een wolf gezien in Ootmarsum (Tubantia, 18 juni 2014)
 • Wilde kat gezien in Limburg (Natuurbericht.nl, 27 januari 2014)
 • Otter na 50 jaar terug in Gelderse Poort (NRC, 24 januari 2014)

2013

 • Plan voor 9 nieuwe, extra grote Nationale Parken in Nederland. Een post op LinkedIn leidde tot een artikel met kaart in Trouw, ‘Negen parken, robuust en wild’: deel 1 (pdf) en deel 2 (pdf). Hier een link naar de oorspronkelijke post op LinkedIn (pdf). Het stuk in Trouw was op haar beurt zelfs van invloed op de besluitvorming in de Tweede Kamer. In het begrotingsdebat van EZ op 7 november j.l. riep kamerlid Stientje van Veldhoven (D66), staatsecretaris Sharon Dijksma op om de nationale parken te versterken (pdf), zichtbaarder te maken en te vergroten. Van Veldhoven diende vervolgens samen met Lutz Jacobi (PvdA) hiertoe een motie (pdf) in die met meerderheid van stemmen (PvdA, SP, CDA, D66, CU en GL) werd aangenomen! (november 2013).
 • Grootste natuurverbinding van Nederland geopend (NOS, 9 oktober 2013)
 • Grootse film over Nederlandse natuur: De Nieuwe Wildernis in bioscoop te zien (september 2013)
 • Natuurherstel: na de wolf nu ook tijd voor de bruine beer? Opiniestuk in de NRC (12 juli 2013) en lees hier de reacties op het stuk
 • Door overvloedige regenval in Duitsland traden begin van deze maand de grote rivieren buiten hun oevers. Dit leidde tot een massale sterfte onder kikkers, insecten en wormen. Deze massasterfte trok echter grote aantallen vissen naar de ondergelopen uiterwaarden die daar een uitstekend gedekte tafel vonden. Bekijk de bijzondere beelden van dit wildernisverschijnsel op Blikonderwater.nl  (19 juni 2013)
 • Na de waarneming in 2006 waren er geen meldingen maar nu is er weer een wilde kat gefotografeerd in Limburg (4 mei 2013)
 • Kans op eerste wolvenroedel vlakbij Nederland stijgt. Er bestaat een goede kans dat de wolf op het militaire oefenterrein Truppenübungsplätz Meppen, op circa 15 kilometer van de Nederlandse grens, een partner zal vinden. Binnen enkele jaren kunnen hier dan welpen worden geboren. Grote militaire oefenterreinen blijken een favoriet leefgebied van wolven in Duitsland. De gebieden zijn rustig, niet toegankelijk voor publiek en niet doorsneden met wegen. Bekijk hier de spectaculaire beelden (ca. 2 min.) van de welpen die vorig jaar zijn geboren op het militair oefenterrein bij Munster (Niedersachsen). Ook de wolven die in 2000, voor het eerst na 150 jaar weer op Duits grondgebied werden geboren, kwamen ter wereld op een uitgestrekt militair oefenterrein in de Lausitz nabij de grens met Polen (24 april 2013)
 • Een otter is met behulp van een wildcamera gefilmd in een duiker bij de Oostvaardersplassen. De beelden van de otter tonen aan dat groene verbindingen tussen natuurgebieden (de EHS) werken. Echter de otter is een relatief klein dier en kan zich met relatief smalle natuurverbindingen redden. Voor grotere dieren zoals wilde zwijnen en edelherten op de Veluwe die naar de Oostvaardersplassen of Duitsland willen trekken zijn robuuste natuurverbindingen, of te wel één kilometer brede natuursnelwegen nodig (19 januari 2013)

2012

 • Ongerepte-Natuur.nl roept onderhandelaars van de nieuwe coalitie op om begin te maken met realisatie van landelijk natuursnelwegennet (19 oktober 2012)
 • De aanleg robuuste natuurverbindingen is vrijwel tot stilstand gekomen. Is de Quick EHS (pdf van inmiddels opgeheven webpagina) een betaalbare oplossing in tijden van crisis? (FREE Nature & Ongerepte-Natuur.nl, 20 maart 2012)
 • De wilde natuur van Nederland komt op het grote doek! Bekijk hier de eerste officiële trailer van de film die in 2013 in première gaat (18 maart 2012)

2011

 • Natuurtijdschrift Roots (voorheen ‘Grasduinen’) heeft deze website uitgeroepen tot site van de maand (Roots, november 2011)
 • Het is nog niet helemaal zeker maar de kans is groot dat er begin september voor het eerst sinds ruim een eeuw weer een wolf in Nederland is gezien. En door meerdere ooggetuigen. Duiven had de primeur. Onder andere Stichting ARK, Trouw, website Wolven in Nederland berichten er over (3 september 2011). Op 17 september maakte Natuurmonumenten bekend dat er afgelopen dagen mogelijk een wolf is gezien op de Veluwe, bij Loenen (17 september 2011)
 • Website Ongerepte-Natuur.nl heeft een top 5 samengesteld van de wildste natuurgebieden van Nederland. De verkiezing van het wildste natuurgebied van Nederland deed het goed in de media; onder andere Radio 1 PREMtimeDe Gelderlander, Staatsbosbeheer en het TV programma BuitenGewoon berichtten er toen over (Ongerepte-Natuur.nl, 20 juli 2011)
 • Al weer een bultrug walvis voor de kust van Den Helder – naast de Canarische Eilanden en de Azoren, zijn de westelijke Wadden hard op weg om ook een geschikte plek te worden om vanaf de wal te gaan ‘whale watchen’ want in de eerste helft van juni zwom er weer een bultrug rond. Ook in 2007, 2008 en 2009 werden hier bultrug walvissen waargenomen. Op de webpagina met zeedieren is ook een link te vinden naar de spectaculaire TV-reportage over een bultrug die in mei 2007 opdook bij Den Helder (1 t/m 16 juni, 2011)
 • Zeearend geboren in Lauwersmeergebied – voor het eerst is er buiten de Oostvaarderplassen een jonge zeearend uit het ei gekropen (NOS.nl, 10 mei 2011)
 • Orka’s gezien in de Noordzee – (Het Parool, 18 april 2011)
 • Wereld Natuur Fonds wil voor natuur drie superreservaten: delta, duinen en bos – Nederlandse natuurorganisaties doen er goed aan om hun honderden terreineigendommen te reorganiseren tot drie grote natuurgebieden: delta, duinen en bos met elk een eigen beheerder. Het is goed voor de biodiversiteit, recreatie en economie en de natuur zelf (Trouw, 10 februari 2011)

2010

 • Bruine beer terug op de Veluwe? TV-reportage (ca. 2 min.) naar aanleiding van artikel in Trouw (Omroep Gelderland, 29 december 2010)
 • Beelden van terugkeer wilde zwijnen op Utrechtse Heuvelrug (RTV Utrecht, 7 december 2010)
 • KRO-wandeling op safari in de Oostvaardersplassen (ca. 25 min.) met mooie, ontroerende en ‘zielige’ beelden. Een must see voor zowel voor- als tegenstanders van de Oostvaardersplassen (KRO, 3 december 2010)
 • De eerste robuuste en klimaat-bestendige natuurcorridors in Nederland worden nu aangelegd. Bekijk het filmpje (ca. 8 min.) van de provincie Flevoland over aanleg Oostvaarderswold (provincie Flevoland, 2 december 2010)
 • De bruinvis heeft zich definitief in de Oosterschelde gevestigd. Dat concludeert Stichting Rugvin na een telling van bruinvissen, die de organisatie samen met het Wereld Natuur Fonds had georganiseerd (Volkskrant, 2 juli 2010)
 • Wolf is op circa 130 km van onze grens. De wolf is nu ook voor het eerst in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen (NRW) opgedoken. De wolf hield (of houdt) zich op in de regio Paderborn ten westen van het Teutoburger Wald. Zo is op de website van de NABU (Naturschutzbund Deutschland) bekend gemaakt (4 maart 2010)

2009

 • 2010: jaar van het Wild Zwijn. Het wild zwijn komt nog niet voor in de duinen of de Utrechtse Heuvelrug maar als het aan de dieren zelf ligt gaat dat binnenkort veranderen (17 december 2009)
 • Edelherten, afkomstig uit Duitsland, vestigen zich spontaan in Twente en in de Achterhoek, aldus De Zoogdiervereniging (14 oktober 2009)
 • Op de website Wolven in Nederland werken een aantal organisaties samen om actuele en wetenschappelijk gefundeerde informatie over wolven beschikbaar te maken. De organisaties willen Nederland voorbereiden op de verwachte terugkeer van de wolf (september 2009)
 • De wisenten in de duinen van het Kraansvlak doen het prima. Dit voorjaar werden er drie kalfjes geboren. Door het grazen en het los woelen van het duinzand houden ze de begroeiing open. Het gebied is nog niet open voor bezoekers maar de komende jaren worden er meer publieksexcursies georganiseerd. Lees hier het artikel in de Volkskrant (27 juli 2009)
 • Het gaat eindelijk beter met de natuur in Nederland. Klik hier voor het artikel in de Volkskrant (21 mei 2009)
 • In mei gaat het grootste bouwproject voor de Nederlandse natuur van start. Er worden de negen grote natuurbruggen gebouwd die de natuur op de Veluwe (6 ecoducten), de Utrechtse Heuvelrug (2 ecoducten) en de Sallandse Heuvelrug (1 ecoduct) een grote boost gaan geven. Het gaat om de bouw van twee combi-natuurbruggen over zowel snelweg als spoorlijn, vijf grote natuurbruggen over snelwegen en twee natuurbruggen over provinciale wegen (MJPO, maart 2009)
 • Is Nederland klaar voor de komst van de wolf? Luister naar het radio-interview (ca. 4 min.) dat RTV-Oost had met wolvendeskundige Roeland Vermeulen van Free Nature (18 februari 2009)
 • Wederom is er een lynx gezien in Limburg. Bekijk de reportage van L1-nieuws met de ooggetuige die de lynx in de buurt van Noorbeek zag (29 januari 2009, L1NWS).
 • De bultrug die in december en januari werd gezien voor de kust van Texel voelt zich daar thuis want op 7 februari is mogelijk dezelfde walvis weer gezien (7 februari 2009). Zie ook Bultrug duikt op bij Den Helder (7 januari 2009, NU.nl).
 • Publiekscampagne ‘Welkom Wolf !’ op komst? De Nederlandse Zoogdiervereniging VZZ besteed in haar januari-nummer ruime aandacht aan de terugkeer van de wolf en wil -net als in Duitsland- een publiekscampagne ‘Welkom Wolf!’ opzetten (8 januari 2009)

2008

 • Plan Utrechtse Poort, pdf – Een nieuw 250 hectare groot struingebied in de Groene Driehoek ten oosten van de stad Utrecht. Het gaat om een nieuw en vrij toegankelijk natuurgebied. Het nieuwe natuurgebied komt tussen Amelisweerd, de Utrechtse Uithof, Zeist en Bunnik. Zie roze gebied op kaart van Plan Utrechtse Poort (pdf) en deze referentiebeelden (pdf). De landgoederen Amelisweerd, Niënhof en Oostbroek zijn nu nog door stukken landbouwgrond van elkaar gescheiden maar worden straks robuust verbonden met het Nationale Park de Utrechtse Heuvelrug. Rond 2025 zouden er in de Groene Driehoek weer edelherten, bevers en misschien ook weer wilde zwijnen kunnen worden gezien (september 2008)
 • Een witte haai gezien in de Noordzee? (25 augustus 2008, De Standaard) overigens kan het ook een neushaai zijn geweest
 • Actualiteitenrubriek EénVandaag maakte reportage over wolven die vanuit Duitsland de Nederlandse grens naderen. Bekijk de reportage; fragment duurt circa 7 minuten (EénVandaag, 11 juli 2008)
 • Staatsbosbeheer wil wolven en elanden in Oostvaardersplassen (Reformatorisch Dagblad en NRC, 8 april 2008)

2007

 • De Nederlandse natuurbescherming slaapt terwijl de wolf steeds dichter bij onze oostgrens komt (Trouw, 26 september 2007)
 • Jonge kraanvogels verlaten hun nest in in Fochteloërveen (9 juli 2007)
 • Vale gieren zwerven boven Nederland (Volkskrant, 19 juni 2007)
 • Wolf nu ook terug op de Lüneburgerheide – slechts 150 km van onze oostgrens (25 mei 2007)
 • Eiland Tiengemeten teruggegeven aan de natuur (Trouw, 10 mei 2007)
 • Bruine beren in de Oostvaardersplassen? (Trouw, 30 april 2007)
 • Beelden van uitzetten eerste wisenten in de duinen (1 mei 2007)
 • Wilde kat weer inheems (januari 2007)

2006

 • Jonge Duitse wolf komt dichter bij onze grens (NABU, 22 december 2006)
 • Nieuw en groot natuurgebied in het Markermeer. Plan voor een groots wildernisgebied van maar liefst 40.000 hectare. Ongeveer zevenmaal zo groot als de nabij gelegen Oostvaardersplassen (Vakblad Groen, juni 2006)