Bosreservaten

Bosreservaten

De bosreservaten vormen een aparte categorie naast de wildernisgebieden. Het gaat om bestaande bossen waar men gestopt is met het oogsten van hout en waar de natuur sindsdien helemaal haar eigen gang kan gaan. Er zijn in Nederland momenteel 60 officiële bosreservaten en 22 niet-officiële bosreservaten (stand medio 2022). De 60 officiële bosreservaten maken deel uit van het landelijk Programma Bosreservaten en beslaan samen nog geen 0,5% van de beschermde natuur (NNN) op het land. Ze staan ook op een kaart.

Naast het landelijk programma zijn er nog 24 ‘niet-officiële’ bosreservaten. In de provincie Gelderland zijn er in totaal 20: tien bosreservaten op het Kroondomein het Loo, acht bosreservaten van het Geldersch Landschap & Kasteelen (Bruggelen, Kieftskamp, Loenermark, Majuba, Petrea, Staverden, Wekeromse Zand en Zandhegge. Kaarten met de ligging van deze acht bosreservaten zijn hier (bijlage 1) te vinden. De gemeente Arnhem heeft twee bosreservaten ingesteld (Koningsheide en De Waterberg). In de provincie Utrecht zijn er twee niet-officiële bosreservaten te vinden, Noordhout en Stormbos Breeveen, beide van het Utrechts Landschap. In de provincie Noord-Brabant heeft de gemeente Bladel twee bosreservaten (Koebosch en De Pals).

© Stefan Pasma, Ongerepte-Natuur.nl
Bosreservaat Noordhout, Utrechtse Heuvelrug

Hier nog een filmpje (circa 3 minuten) van Staatsbosbeheer in Drenthe dat mooi de verschillen tussen productiebos en een natuurbos laat zien: