Bosreservaten

Bosreservaten

De bosreservaten vormen een aparte categorie naast de wildernisgebieden. Het gaat om bestaande bossen waar men gestopt is met het oogsten van hout en waar de natuur sindsdien helemaal haar eigen gang kan gaan. Er zijn in Nederland momenteel 60 officiële bosreservaten en 22 niet-officiële bosreservaten (stand medio 2022). De 60 officiële bosreservaten maken deel uit van het landelijk Programma Bosreservaten en beslaan samen nog geen 1% van het bos in Nederland. Ze staan ook op een kaart. NB: door een technische storing bij de WUR functioneert een deel van de website Programma Bosreservaten niet.

Naast het landelijk programma zijn er nog 22 ‘niet-officiële’ bosreservaten. In de provincie Gelderland zijn er in totaal 20: tien bosreservaten op het Kroondomein het Loo, acht bosreservaten van het Geldersch Landschap & Kasteelen (Bruggelen, Kieftskamp, Loenermark, Majuba, Petrea, Staverden, Wekeromse Zand en Zandhegge. Kaarten met de ligging van deze acht bosreservaten zijn hier (bijlage 1) te vinden) en twee bosreservaten van de gemeente Arnhem (Koningsheide en De Waterberg). In de provincie Utrecht zijn er twee niet-officiële bosreservaten te vinden, Noordhout en Stormbos Breeveen, beide van het Utrechts Landschap.

© Stefan Pasma, Ongerepte-Natuur.nl
Bosreservaat Noordhout, Utrechtse Heuvelrug

Hier nog een filmpje (circa 3 minuten) van Staatsbosbeheer in Drenthe dat mooi de verschillen tussen productiebos en een natuurbos laat zien: