Wildernis op de Noordzee?

Onder het wateroppervlak van de Noordzee gaat een rijke onderwaternatuur schuil. Helaas is dat bij weinig mensen bekend omdat vlak voor de Tweede Wereldoorlog, opvallende soorten als dolfijnen, walvissen en haaien, sterk in aantal achteruit zijn gegaan. Gelukkig is er sprake van een licht herstel van de Noordzeenatuur. De bruinvis doet het weer goed en bijna ieder jaar worden er wel een paar bultrug walvissen gezien vanaf het strand. Op het vaste land zijn er honderden natuurreservaten maar op de Noordzee zijn er nog geen zeereservaten. Zeereservaten zijn beschermde natuurgebieden waar geen grondstoffen mogen worden gewonnen en waar dus ook niet mag worden gevist. Het was de bedoeling dat in 2015 de eerste vijf zeereservaten zouden worden ingesteld. Dat streven is helaas niet gehaald. Het zou gaan om de Klaverbank, de Centrale Oestergronden, het Friese Front, de Doggersbank en de Kustzone. Naar het instellen van nog vijf tot zes andere Noordzeereservaten zoals de Gasfonteinen, de Borkumse stenen, de Bruine Bank en de Zeeuwse banken, wordt verkennend onderzoek gedaan. Lees hier meer over in het opiniestuk ‘Tuimelaar en vleet graag terug in de Noordzee’ (Trouw, 8 augustus 2014). Voor een impressie van de rijkdom van de natuur in de Noordzee, bekijk eens de trailer van ‘De Wonderen van de Noordzee’. Op deze pagina kun je alvast de trailer zien.

© Stefan Pasma, Ongerepte-Natuur.nl
De Noordzee

Meer weten over de Noordzee?

Meer weten over de wilde natuur van de Noordzee? Kijk dan op bij de website van Ecomare of bekijk de website van Stichting De Noordzee

Stop de overbevissing

Help de bewoners van de zee; koop in de winkel alleen duurzaam gevangen vis met het MSC logo (o.a. van het Wereld Natuurfonds). De vissticks van Iglo zijn bijvoorbeeld OK.