Wildernisgebieden, de top 5 van Nederland in 2011

Wildernisgebieden, de top 5 van Nederland in 2011

In 2011 had Ongerepte-Natuur.nl een top 5 opgesteld met de vijf wildste natuurgebieden van Nederland. Op de eerste plaats: het rivier-natuurgebied de Gelderse Poort bij Nijmegen. De Gelderse Poort scoort hoog als het gaat om natuurlijkheid, dynamiek, omvang en biodiversiteit. Het gebied is daarnaast zeer toegankelijk voor bezoekers. Zo mag je in de meeste deelgebieden zoals de Groenlanden, Stadswaard en Millingerwaard ook van de paden af. Er komen in de Gelderse Poort (nog) geen edelherten, wolven of bruine beren voor maar het natuurgebied geeft wel een goede indruk van hoe de Nederlandse natuur er in optima forma uit ziet.

De verkiezing van het wildste natuurgebied van Nederland (2011) deed het goed in de media; onder andere Radio 1 PREMtime (vanaf 34e minuut), De Gelderlander, Staatsbosbeheer, De Waddenvereniging, Omroep Gelderland en het TV programma BuitenGewoon berichtten er over.

1. Gelderse Poort – Millingerwaard

Een eerste indruk van de Gelderse Poort:

Video © Rob Dijkstra, wildvannatuur.com

© Stefan Pasma, Ongerepte-Natuur.nl
Herfst in riviernatuur-gebied de Gelderse Poort

2. Oostvaardersplassen

Bijzonder groot natuurgebied, beperkt toegankelijk. Er waren vergevorderde plannen om de Oostvaardersplassen uit te breiden door het gebied te verbinden, via het nog te realiseren Oostvaarderwold, met het bestaande Horsterwold.

3. Biesbosch-Haringvliet

O.a. Nationaal Park De Biesbosch, natuureiland Tiengemeten.

© Stefan Pasma, Ongerepte-Natuur.nl
Een doolhof van eilandjes met wilgenbossen en grillige kreken in de Biesbosch

4. Waddenzee

Uniek, dynamisch gebied met een ondiepe kustzee. Grootste waddengebied ter wereld.

5. Boschplaat

Groot en afgelegen duin- en kweldergebied op Terschelling, één van de weinige Nederlandse natuurgebieden met een Europees diploma.

Nog een paar aanraders:

Voor een overzicht -per provincie- van natuurgebieden met in meer of mindere mate wildernisnatuur, klik hier.